02 آوریل سوله چیست ؟
سوله چیست ؟
سوله سازه ای فلزی مدرن می باشد که دارای سقفی شیب دار است و طراحی و ساخت بسیار حساسی دارد که باید صرفا به وسیله ی مهندسین و متخصصین امر انجام شود.
سوله ها شامل انواع تیرورقی- خرپایی و یو بی ام می باشند که دارای اجزایی با نام های مهاربند، سینه بند، قاب اصلی، وال پست، لاپه، استرات، باد بند، تکیه گاه چرثقیل می باشند و کاربری های متفاوتی در صنایع گوناگون دارند.
سوله ها در مقایسه با انواع ساختار هایی با کاربری های مشابه بسیار کم هزینه تر بوده و نیز به مراتب با سرعت بیشتری ساخته می شوند.
سوله و همه چیز درباره ی آن
در طراحی سوله و همه چیز درباره آن ها توجه به عواملی مانند میزان بارهای وارده به سوله، تراکم خاک محل احداث، محاسبه ی بار دینامیکی جرثقیل، نحوه ی اتصالات اجزای گوناگون به یکدیگر و بسیاری از موارد دیگر حائز اهمیت می باشد که باید تمامی آن ها با محاسبات دقیق و فنی انجام شوند. چرا که کوچکترین اهمالی در یکی از آن ها می تواند خسارات جبران ناپذیری را به بار آورد.
برای اتصال اجزای مختلف سوله ها معمولا از روش هایی مانند جوشکاری و پیچ و مهره کردن و گاها استفاده از ماشین دوختی به نام سیمر استفاده می شود که البته مورد استفاده ی سیمر بیشتر در رابطه با سوله های یو بی ام است.
در یک بیان کلی؛ سرعت در ساخت، هزینه ی پایین، حمل و نقل و نصب آسان ، انسجام و استحکام بیشتر از ساختمان ها، قابلیت استفاده برای انواع صنایع و موارد مشابه باعث استقبال صنعتگران مختلف ازساختن انواع سوله ها می باشد.
صرفه اقتصادی در امر سوله سازی به میزانی است که در برخی موارد می توان از کاهش حتی ۵۰ درصدی هزینه ها نسبت به ساختمان سازی سخن گفت که در میان انواع سوله ها می توان سوله های خرپایی را به علت صرفه ی همه جانبه در عین داشتن بالاترین کاربری ها و کیفیت، به عنوان بهترین نوع سوله نام برد.
بهترین سوله : چگونه بهترین سوله را طراحی کنیم؟
برای اینکه بهترین سوله را طراحی کنیم نیاز به طراحان مجربی داریم که عوامل مختلف موثر بر روی طرح را بشناسند ازمیان این عوامل دو مورد از آنها دقت و سرعت می باشد که در قیمت گذاری سولهتاثیر به سزایی دارند و بی توجهی به این مقوله ممکن است باعث عدم استحکام لازم سازه شده و خسارات فراوانی ایجاد کند یک طراح مجرب با در نظر گرفتن تمام استانداردهای لازم ملی و بین المللی سعی در کاهش وزن سازه و قیمت تمام شده آن دارد.
سازه فلزی سوله
سازه فلزی سوله : سازه هایی بادوام و ساخته شده از اسکلت فلزی که عمدتا در مصارفی چون : کارگاه ها , خطوط تولید و سالن های صنعتی مورد استفاده است. از جمله مزایای سوله می توان به مقاومت آن ها اشاره نمود که در برابر نیروهایی چون زلزله ,طوفان یا ..این ویژگی ثابت می شود.
اسکلت سازه :
- اسکلت فلزی
- اسکلت بتنی
اسکلت فلزی :
اسکلت های مورد استفاده در سوله ها عمدتا اسکلت های فلزی هستند که مقاومت سازه را به میزان زیادی تقویت می کند ,وزن سبک این اسکلت باعث شده تا در مقابل حوادث وفشارهای موجود ایمن تر باشد و لرزش هایی که سایر سازه های فلزی به دلیل وزن سنگینشان دارند در سوله ها حذف شود.
مزایای اسکلت فلزی :
- ماندگاری و دوام این اسکلت ها
- وزن مطلوب این اسکلت ها
- ایمنی و استحکام بالای اسکلت
- فونداسیون سبک اسکلت
- سرعت بالای نصب
- اشغال فضای کم این نوع اسکلت ها
ساخت و اتصالات اسکلت در داخل کارخانه صورت می گیرد و سپس به جهت نصب واجرا به محل مورد نظر برده می شود و توسط تکنسین های مربوطه آماده تحویل و بهره برداری می شود.
اجزای سوله :
- لاپه
- شاه تیر
- دریچه هوا
- ستون
- قاب اصلی
- پرلین یا لاپه
- عایق
- نوار میانی
- نعل درگاه
- در و پنجره های سوله
سازه فلزی سوله
- وزن سبک
- طول عمر بالا
- استحکام بالا
- سرعت نصب بالا
- دهانه های بزرگ
- قیمت مناسب
- ظاهر متنوع و زیبا
- وجود تهویه
ساختار سازه فلزی سوله
- دیوارها
- سقف سوله
پوشش دیوارها وسقف سازه از پانل ها ساندیچی است با این تفاوت که در سقف سوله به جهت جلوگیری از زنگ زدگی از پوشش های آلومنیومی نیز استفاده می شود که این باعث داوام سازه و افزایش طول عمر سوله نیز می گردد اما در دیوارهای سازه , پانل ها موج دار و با اندازه های مختلف به کار برده می شوند.
مراحل طراحی سوله
- گردآوری اطلاعات لازم جهت طراحی سوله مورد نظر: در این مرحله اطلاعات لازم از قبیل : تناژ جرثقیل، محل احداث سوله، نتایج آزمایش های بتن، نوع خاک محل احداث، تراکم خاک و…را جمع آوری و در اختیار طراح گذاشته می شود.
- طراحی و محاسبه سوله: این مرحله خود شامل چندین قسمت می شود که عبارتند از :
- اندازه گیری بارهای وارده بر سازه از قبیل بار جرثقیل، بار زنده، بار مرده، بار برف و…
- مدل سازی سوله در نرم افزارهایی مثل sap 2000
- قرار دادن اعداد حاصل از بارهای محاسبه شدن در نرم افزار
- آنالیز و طراحی سوله
- کنترل جابجایی های مجاز
- طراحی فونداسیون بر اساس عکس العمل های تکیه گاهی حاصل از نرم افزار sap که به صورت دستی یا با نرم افزار صورت می گیرد.
- ایجاد دفترچه محاسبات محاسبات و نقشه های اجرایی که از اجزای مختلف تشکیل شده مثل: نحوه محاسبه بارها، طراحی کف ستون، پرلینها، استرات ها، کنترل واژگونی سوله و….
نکاتی جهت طراحی بهترین سوله:
- اگر زمین مورد نظر از جهت اندازه محدود بود استفاده از فونداسیون منفرد نسبت به فونداسیون نواری مقرون به صرفه تر خواهد بود .
- در طراحی اگر شیب بام کم محاسبه شود سطح بارگیر بیشتر و سازه سنگین تر می شود.
- ستون های تک شیب یکسره در برخی موارد نسبت به سایر ستون ها مقرون به صرفه تر می باشند اما این در همه موارد صادق نیست.
- در صورتی که سوله جرثقیل داشته باشد در امتداد طول از بادبند های دوبل نبشی یا دوبل ناودانی استفاده شود تا در برابر خطرات زلزله مصون بماند.
بدون نظر