01 آوریل سوله
سوله
تاریخچه سوله
سوله ابتدا باید به تعریف سوله پرداخت. سوله به یک سازه فلزی گفته می شود که معمولا از فولاد ساخته شده و دارای سقفی شیب دار می باشد. سوله ها با پیشرفت در صنعت و تکنولوژی رونق گرفتند چرا که در بعضی از پروژه ها و ساخت های عظیم که می بایست گستردگی زیادی داشتند استفاده از سوله های بتنی کمی دشوار بود و یا در بعضی مواقع غیر ممکن به نظر می رسید. بنابراین با پیدایش سازه ای به نام سوله صنعت رونقی فراوانی گرفت و کار ها را نیز آسان تر ساخت. چرا که این نوع سازه علاوه بر این که ساخت های گسترده را امکان پذیر می سازد معمولا دارای مقاومت بالا و هزینه ی پایین تری می باشد.
تاریخچه سوله در ایران
سازه ی سوله در حدود ۷۰ سال پیش در ایران شناخته شده و رونق گرفته است. سوله در ایران به منظور نیاز به ایجاد فضای کاربری و مدیریت هزینه ها و ساخت های اقتصادی تر و با کیفیت تر رونق گرفت و تحولی عظیم در صنعت ساخت و ساز ایران به وجود اورد. اکنون در حدود ۷ دهه از زمان پیدایش و رونق سوله در ایران گذشته است و پیشرفت چشم گیری در این زمینه به وجود امده است. همچنین با دگرگونی نیاز مشتریان سوله های مدرن تری به وجود امده است.
انواع سوله
سوله تیرورقی
سوله های تیر ورقی همانند دیگر سوله ها از اتصال اجزا به وسیله ی پیچ و مهره به وجود می اید. این نوع سوله دارای قدمتی فراوان بوده و به شیوه ای سنتی می باشد. سوله های تیر ورقی از ورق های فولادی ساخته می شوند به همین دلیل وزن تقریبا بیشتری را دارا می باشند. در صنعت امروز با پیدایش سوله های خر پایی استفاده از آن محدود است.
سوله های یو بی ام
این نوع سوله ها دارای ساختاری فاقد اسکلت می باشند. سوله های یو بی ام دارای شکل قوسی بوده و مقاومت بالایی را دارا می باشد. از این سوله در انواع مدارس، بیمارستان ها، سالن های ورزشی و.. استفاده میشود.
سوله خرپایی
سوله خرپایی بهترین و مدرن ترین نوع سوله می باشد. این سوله ها بر خلاف سوله های دیگر از قوطی های پروفیل ساخته شده است و دارای مزایای فراوانی از جمله قیمت کم، وزن کم و مقاومت بالا با طراحی دلخواه می باشند.
سوله چیست
سوله چیست : در ایام کنونی تولید و ساخت انواع سوله ها برای کاربری های متفاوت برای داشتن فضایی گسترده و مسقف، گسترش پیدا کرده است. و ساخت آن ها در انواع سوله های خرپایی وسوله های یو بی ام و تیرورقی در کشور ایران نیز همزمان با کشورهای دیگر مرسوم شده است.
برای افرادی که در این زمینه آشنایی ندارند ممکن است این سوال پیش بیاید که سوله چیست؟ در زمینه ی پاسخ دادن به این سوال باید گفت که؛ سوله سازه ای فلزی و مدولار برای ساخت فضاهایی گسترده و دارای سقف شیب دار و بدون نیاز به نگهدارنده های میانی است که مطابق با محاسبات دقیق علمی و فنی به دست متخصصین ساخت سازه برای به کارگیری در مصارف مختلف ساخته می شود.
سوله چیست؟
مدولار بودن سوله ها به این معناست که برای ساخت این سازه ها اعضایی یک شکل و ثابت تکرار می شوند که از پشت سر هم قرار گرفتن آن ها سازه ی اصلی به وجود می آید.
به زبان ساده تر، سوله سازه ای فلزی می باشد که با داشتن ویژگی های خاصی که آن را مناسب برای انواع کاربردها صنعتی و غیر صنعتی کرده است، جایگزین ساختمان های بتنی در بسیاری از موارد شده اند که مهم ترین ویژگی آن ها را می توان سرعت در ساخت و همچنین مقرون به صرفه بودنشان دانست.
در ارائه ی تعریفی دیگر در راستای گرفتن پاسخ برای سوال سوله چیست، می توان ابراز کرد که سوله ها فضاهایی گسترده و مسقف می باشند که بیشترین قسمت پیکره ی آن ها را اسکلت های فلزی تشکیل می دهند که همین امر باعث کاهش میزان فوندانسیون های به کار رفته در آن ها شده و علاوه بر این که سرعت ساخت آن ها را به میزان چشمگیری گسترش داده است باعث ایجاد انسجام بسیار بالایی در برابر بارهای مختلف برای آن ها می شود.
همه چیز درباره ی سوله از جمله مشخصات ظاهری، نحوه ی ساخت و طراحی سوله، اجرای سوله و انواع آن و موارد استفاده ای که دارند و همین طور بهترین نوع سوله یعنی همان سوله های خرپایی و مزیت های آن مورد بحث این مقاله است.
مشخصات ظاهری سوله
- سازه ای از جنس فلز
- دارای سقف شیب دار
- دارای دهانه های متغیر
- ساختار هندسی متنوع
- طراحی منحصر به فرد
موارد استفاده ی سوله
- کارخانه ها ( سوله های انبار , خطوط تولید و.. )
- سالن های ورزشی (استخرها و.. )
- سالن های کشاورزی (سیلوها ,انبارها و.. )
- سالن های مرغداری , دامداری و..
- تعمیرگاه ها
همه چیز درباره ی سوله
پروفیل های آماده و موجود در بازار مناسب ساخت این نوع سازه های فلزی نیستند زیرا ابعاد ستون ها و قطعات فلزی درسوله ها بزرگ است و باید در داخل کارخانه و توسط افراد متخصص ساخته شود.
این روزها با تغییراتی که در روند ساخت سازه های فلزی به خصوص سوله ها صورت گرفته دیگر روش های سنتی کاربرد چندانی ندارند و از علوم به روز و نوین دنیا برای سوله سازه بهره برداری می شود.
عواملی چون قیمت تمام شده ی سوله و سرعت ساخت سازه از اهمیت ویژه ای برخوردار شده اند ,سازه ها ضدزلزله و مقاوم تر از پیش ساخته شدند به طوریکه در مقابل سرعت باد تا ۱۲۰ کیلومتر بر ساعت نیز مستحکم و ایمن شده اند.
روی سطح سوله شیارهایی به جهت عایق کاری سازه تعبیه شده است البته در مناطق بسیار سرد یا بسیار گرم که نیاز به عایق کاری بیش تری هست از پوشش های پلی اورتان استفاده می شود.
نحوه ساخت سوله
ورق های فلزی (فولادی ) طی فرآیندهایی و با ماشین آلات خاصی به فرم دلخواه در می آیند و سپس توسط یک ماشین ساخت سازه به نام سیمر به هم متصل می گردند این عمل باعث مقاومت واستحکام سازه ها می گردد و دیگر نیاز به جوش کاری نیست.
نیاز روز افزون بشر به این سازه ها (سوله ها ) مهندسان را به این امر ترغیب کرده که سازه هایی مقاوم با قیمت مناسب و در مدت زمان کوتاهی بسازند تا هرچه تمام تر نیاز ها و انتظارات را برطرف نماید.
سوله های خرپایی می توانند نمونه خوبی دراین مورد محسوب شوند این سوله ها با شناسایی نیازهای این صنعت وبا به کارگیری متد های روز دنیا توانسته به خوبی جایگزین روش های سابق (تیرورقی ) گردد.
مزیت های سوله های خرپایی
- حمل ونقل ونصب آسان
- ظاهر متنوع و زیبا
- امکان ساخت سوله هایی با دهانه های بزرگ
- کاربری های متفاوت
- امکان نصب انواع جرثقیل در این سوله ها
- قابلیت دمونتاژ و مونتاژ سوله ها
- فونداسیون های سبک
- استاندارد بودن سوله
- مقاومت بسیار بالای سوله ها
که باعث شده سوله های خرپایی نسبت به انواع دیگر سوله (سوله تیرورقی و سوله یو.بی.ام ) ترجیح داده شود.